Dette må du vite i forbindelse med boliglån

Dette må du vite i forbindelse med boliglån

Hvor vidt et kjærestepar bør bo sammen før ekteskap eller ikke, er det mange delte meninger om. Mens noen mener at det ikke er noe galt i å bo sammen før ekteskapsinngåelse, så er det noen som mener at man helst bør vente.  

I dag er det dessuten vanlig å leie bolig en stund før man kjøper sin første bolig. På den måten får man en smakebit på hvordan det er å være voksen, samtidig som man ikke blir fullstendig overveldet av alt ansvaret som følger med en egen bolig.

Hvor lenge man bor i leid bolig, får lysten på egen bolig melder seg, kan variere. For noen dukker dette ønsket opp rimelig kjapt, mens for andre kommer det kanskje aldri. Men uansett når det dukker opp, så er det vanlig å søke om boliglån i banken.

Men det er et viktig steg mellom det å bestemme seg for at man ønsker å kjøpe bolig sammen og det å søke om boliglån. Dere kan selvsagt velge å gjøre dette underveis, men det vil være en god idé å gjøre det først. Skaff deg nødvendig kunnskap før du søker om lån!

Lånet ditt er et boliglån

De fleste av dagens banker tilbyr forskjellige typer lån, og den viktigste forutsetningen er hva lånesummen skal brukes til å finansiere.

Siden pengene i dette tilfellet skal gå til å finansiere kjøp av bolig, så vil de fleste banker tilby dere et boliglån. Dette er et lån som forutsetter at du og partneren din har en form for verdi som dere lar banken ta pant i, som sikkerhet for lånesummen.

Det vanligste er å gi banken tillatelse til å ta pant i boligen dere skal kjøpe.

Egenkapital

Banken har som regel en belåningsgrad på 85 %. I praksis betyr det at enhver person som tar opp et lån i banken må kunne dekke 15 % av lånesummen selv. Denne andelen kalles egenkapital.

Hvor mye dere trenger i egenkapital, vil variere med utgangspunkt i hvor mye den aktuelle boligen koster.

Det har imidlertid blitt bevist gang på gang at det er enklere å oppfylle kravene til banken, om det er to eller flere som skal stå ansvarlig for lånet. I en slik situasjon blir dere hverandre sin medlåntaker.

Renter

Som du sikkert har skjønt, så er det å låne penger i banken ikke gratis. Ikke bare må dere stå for 15 % av kjøpesummen selv, dere må også betale noe som kalles renter. Det er et begrep som brukes for å beskrive lånekostnadene som dere også må betale.

I forbindelse med dette skilles det mellom nominell rente og effektiv rente, og dette er noe du kan lære mer om ved å benytte bankens lånekalkulator. Dette er et verktøy som vil fortelle deg mer om bankens vilkår og besvare spørsmål som «hvor mye kan jeg låne».


Betalingsevne

Sist, men ikke minst, så vil banken bruke begrep som betalingsevne. Dette er et sammensatt konsept som kan skape mye forvirring.

Når banken går gjennom lånesøknaden din, så tar de utgangspunkt i informasjonen som kommer frem av lånesøknaden og en kredittsjekk for å vurdere hvor god betalingsevne du har.

Hvis kredittsjekken avdekker ting som du ikke har opplyst i banken, så kan banken avslå lånesøknaden din, uavhengig av om du ser på deg selv som en sikker betaler.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *