Fra strikking til TV-spill – et samfunn i endring

Fra strikking til TV-spill – et samfunn i endring

Det er lange tradisjoner for strikking i Norge. Mariusgenseren er et tilnærmet blitt et nasjonalsymbol, men hvor mange av dagens unge har ferdighetene til å strikke den nå? Det er liten tvil om at strikking er en kunstform som blir mer og mer sjelden i dette landet.

Strikking gjennom historien

Det har vært skiftende fokus på hva strikking har betydd gjennom årene, og mange tror nok at strikkingen har en enda eldre historie enn hva den faktisk har.

  • Strikking begynte å bli tatt i bruk på 1600-tallet i Norge
  • På 1700-tallet ble strikking mer og mer vanlig, og bredte seg ut fra byene til bygdene
  • På 1800-tallet var strikking blitt en ferdighet som var både utbredt og vanlig over hele landet

Til å begynne med var det hovedsakelig votter og strømper det ble strikket mest av. Etter hvert ble mer komplette plagg vanlige, slik som nattrøyer. I starten var de forbeholdt overklassen, men det tok ikke lang tid før de ble vanlige for den jevne nordmenn også.

Ikke i fokus hos dagens unge

Selv om strikking ikke er noe folk flest av den yngre generasjon driver med i dag, har nok de fleste prøvd det. Det er vanlig at man prøver det i skolegangen, men når man blir voksen er det få som tar med seg ferdighetene de lærte i barndommen. Det er derimot flere eksempler på voksne som strikker på jobb. Spørsmålet er om det samme kommer til å skje når dagens ungdom vokser opp.

TV-spill, Playstation, Xbox og sosiale medier er ting som tar mesteparten av tiden hos dagens unge. Mange driver også med sport, men slutter med det når de blir litt eldre. Sport på TV er derimot alltid populært blant hele befolkningen. Både unge, voksne og besteforeldre liker å følge med på fotball, ski, håndball og andre klassiske idretter som er populære i Norge. Noe annet som har blitt populært er å tippe på sportsbegivenheter. Der den eldre generasjon brukte å spille bingo og lotto, har unge voksne begynt med Tipping Odds. Det går ut på at man tipper på et bestemt utfall i en sportsbegivenhet. Alle utfall gir en bestemt odds, og hvis utfallet du tipper på inntreffer, får du utbetalt innsatsen ganget med oddsen.

Teknologien setter nye premisser

Det er liten tvil om at teknologien og den moderne verden vi lever i, gjør at samfunnet går gjennom store endringer på et århundre. Hvordan det blir i framtiden vil kun tiden vise. Det som er populært på et tidspunkt, kan være utdødd 10 år fram i tid. Strikking er fortsatt en kunstform som er ivaretatt av deler av befolkningen, og forhåpentligvis er det alltid noen som vil føre de egenskapene og ferdighetene videre. De fleste nordmenn er tross alt enige om at Mariusgenseren og andre «nasjonaldrakter» er et viktig symbolsk moteplagg. Noen har til og med prøvd å gi Justin Bieber en Mariusdrakt. Det er derfor spennende å se om strikking forblir en del av kulturen i årene som kommer, og om strikkede klesplagg kanskje får en hipster-status som hjelper dem å gjøre mer populære.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *