Salgsfremmende tiltak

Salgsfremmende tiltak er en av elementene innen markedsføring. Markedsføring innebærer veldig mange elementer, og det er lett å gå seg vill eller miste fokus. Derfor vil nesten enhver markedsføringsaktivitet avhenge av å komme fra en markedsplan.

Selve markedsplanen er et dokument hvor markedsaktiviteter er satt inn over en viss tidsperiode. Markedsplanen er gjennomtenkt og inneholder blant annet mål for aktivitetene. Bak utarbeidelsen av en markedsplan ligger en strategi. Eller du kan si det slik at en markedsplan tvinger deg til å tenke strategisk. Markedsplanen vil hjelpe deg å holde fokus der det skal være, slik at du gjennom markedsaktiviteter jobber mot et overordnet og konkret mål.

Hva er salgsfremmende tiltak?

Definisjonen av salgsfremmende tiltak ligger egentlig innbakt i ordet. Det er tiltak som har til hensikt å fremme eller øke salg av et produkt eller en tjeneste. Disse tiltakene kan være av mange ulike slag, noen tiltak varer over lengre tid og noen har kortere varighet. Du bør kunne måle resultatet av et tiltak, det kan være enten gjennom antall salg, økt fortjeneste, eller økning av medlemmer og lignende. Det som er viktig er at det er et bakenforliggende mål bak tiltaket, og du bør kunne måle resultatet i ettertid. SEO, Content Marketing og Digital markedsføring er alle begreper en bedriftseier, leder og medarbeider bør kunne i dag, fordi dette er noe av det viktigste redskapene for å øke synlighet på lokalt, nasjonalt og globalt nivå.

Her kan du se en video (rimelig utfyllende) om hvordan du kan håndtere markedsføringen i din bedrift. START i Vestfold står bak.

Når alt kommer til alt, så vil enhver bedrift drive lønnsomt, og stort sett er det salg av produktet som er målet med et salgsfremmende tiltak. Men disse tiltakene har ofte en bestemt målgruppe, som for eksempel å øke salget i et bestemt område eller for et bestemt segment av kunder. Av og til kan du se salgsfremmende tiltak som bare tar sikte på å øke bevisstheten hos folk, eller gjøre et produkt mer kjent. Men bakenfor der igjen ligger et mål om at økt oppmerksomhet fører til økt salg. Da ligger det både et kortsiktig mål bak tiltaket: skape bevissthet eller oppmerksomhet, og et langsiktig mål som er økt salg.

Er ikke dette som reklame, tenker du kanskje? Hvorfor kalle det salgsfremmende tiltak, dersom det egentlig er det samme som reklame? Men det er en vesentlig forskjell på reklame og salgsfremmende tiltak. Reklame skal påvirke mennesker til å kjøpe et produkt, basert på at de har et behov. Et salgsfremmende tiltak gir kunder motivasjon til å handle. Kundenes adferd og valg blir påvirket, og de får motivasjon til å velge et produkt over andre lignende produkter.

En runde på matvarebutikken for å illustrere

Har du noen gang skrevet opp en handleliste før du dro på matvarebutikken og fulgt den slavisk? Ikke kjøpt hverken mer eller mindre, og holdt deg til akkurat det merket du hadde planlagt? Dersom du ikke har prøvd det, bør du teste det ut. Det kan hende du blir overrasket over hvor mange ganger du blir fristet til å kjøpe et annet produkt enn tiltenkt, eller rett og slett kjøpe noe du ikke hadde planlagt i det hele tatt.

Fra du setter beina i en matvarebutikk og frem til du går ut døra etterpå, blir du påvirket av mange salgsfremmende tiltak. Det starter før du går inn egentlig. På veggen utenfor eller på bannere er det bilder av enkelte produkter som er på salg, eller du kan kjøpe 3 og betale for 2 for eksempel. Dette er tiltak som skal påvirke deg til å kjøpe akkurat disse produktene, eller få deg til å kjøpe flere enn du hadde planlagt.

Når du kommer inn i butikken, er kanskje noe av det første du støter på en handlevogn full av produkter som selges med en rabatt. Dette er også et tiltak for å få deg til å kjøpe disse produktene.

Salgsfremmende tiltak butikk
Ja, hvor skal vi begynne? Hvordan posisjonere DITT produkt?

Det er mange ulike markedsføringsmetoder som benyttes i dette eksempelet

Lenger inn i butikken støter du kanskje på en disk med en medarbeider som tilbyr deg smaksprøver på en nytt produkt. Prøvesmaking er også der for å få deg til å kjøpe produktet. La oss si du har frukt på handlelisten, og planen var appelsiner. Så får du prøvesmake norske epler, og du likte smaken. Dermed endrer du mening og kjøper de norske eplene i stedet.

Slik går det slag i slag gjennom hele butikken; over frysedisken henger plakater som frister med 4 Grandiosa til 99 kroner, eller 4 store sjokoladeplater fra Freia til 65 kroner. Til og med i kassa får du spørsmål om du trenger en lighter også, dersom du kjøper sigaretter. Eller det ligger fristende poser ferdig fylt med 4 sjokoladeboller på tilbud til 20 kroner. På vei ut av døra, går du forbi en vegg av grillkull, og plutselig tenker du at det hadde vært kos med grillmat i det gode været. Dermed tar du en pose grillkull, går inn igjen og handler pølser og brød i tillegg. Selv om planen opprinnelig var risgrøt til middag.

Alle disse eksemplene har som hensikt å fremme salg. Og gjerne styre valgene dine mot bestemte produkter. Dette er enkle måter å gjøre det, og butikkansatte organiserer nye tiltak stort sett daglig.

Eksempler på salgsfremmende tiltak

Det er altfor mange måter å fremme salg på til at vi kan ramse opp alle, men vi skal gå gjennom noen interessante tiltak en bedrift kan benytte for å øke salget.

Vindusutstillinger

Butikker som har store vinduer ut mot forbipasserende utnytter alltid dette til å lage vindusutstillinger. Dette er nøye utvalgte produkter som er plassert på en innbydende måte for å få mennesker som går forbi til å komme inn i butikken og handle noe.

Konkurranser

Dette kan være konkurranser både inne i butikken, nettbutikken, eller på sosiale medier. Ta for eksempel en konkurranse på Facebook. En frisørsalong kjører en konkurranse hvor du må svare på et spørsmål. Blant de riktige svarene skal det trekkes en vinner som får en gratis hårklipp på salongen. Selv om vinneren får en gratis klipp, så er selve konkurransen et tiltak med mål å få flere kunder. Konkurransen fører til oppmerksomhet. Noen som ikke hadde hørt om salongen før, får nå vite om den, og andre kommer plutselig på at de egentlig skulle hatt seg en frisørtime.

Lojalitetsprogram

Særlig i reiselivsbransjen er lojalitetsprogrammer populære, for eksempel SAS bonus eller Star Alliance. En som skal ut å fly blir motivert til å velge SAS over andre selskap, grunnet fordelene han får gjennom lojalitetsprogrammet.

Hvordan velge riktige salgsfremmende tiltak?

I jungelen av mulige valg, er det viktig å velge tiltak som passer produktet, bedriften og ikke minst målgruppen din. Tiltakene må plasseres på steder hvor målgruppen kan nås, dette gjelder både fysisk og i sosiale medier.

Lær deg markedsføring på fem minutter (laget av NDLA – Nasjonal digital læringsarena):